top of page

Möte med USA om it-attackerSverige har deltagit i ett möte med USA:s nationella säkerhetsråd om cybersäkerhet efter flera uppmärksammade it-attacker. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Telefonmötet mellan en ”nordisk krets” och Vita Husets nationella säkerhetsråd ägde rum den 21 juli, enligt mötesanteckningarna som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Från amerikansk sida deltog Stephanie Kiel, chef inom avdelningen för cyberfrågor (director for cyber policy) på USA:s nationella säkerhetsråd.

Under mötet försäkrades det att cybersäkerhetsfrågor var högsta prioritet för Bidenadministrationen samt att modernisering av cyberförsvaret och en mer aktiv roll i internationella sammanhang står på USA:s agenda inför framtiden.

På mötet ”nämndes” även att det finns ett behov av att ”gemensamt sätta press på de stater som tillhandahåller en säker hamn och skapar handlingsutrymme för kriminella aktörer”, vilket framgår av mötesanteckningar som till stora delar är maskerade.

På senare tid har det skett flera uppmärksammade digitala utpressningsattacker. Bland annat tvingades Coop stänga nästan alla 800 butiker i början av juli efter en hackerattack mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, som fick livsmedelskedjans kassasystem att haverera.

Kaseyas vd meddelande några dagar senare att hackarna krävt en lösensumma på motsvarande runt 600 miljoner kronor.

I maj slog en it-attack ut bränsleledningen Colonial Pipeline i östra USA. Colonial överförde runt 42 miljoner kronor till hackarna för att återfå kontrollen över systemen, en del av pengarna lyckades dock amerikanska myndigheter beslagta.

Ryssland har anklagats för att vara en säker hamn för hackergrupper. I juni tog USA:s president Joe Biden upp cybersäkerhetsfrågan med sin ryske motpart Vladimir Putin.

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@di.se

Liknande inlägg

Visa alla

Cyberattack den nya krigsföringen

Microsoft: Cyberattack kan ha varit en övning Microsoft upptäckte den stora cyberattacken mot Ukraina i januari. Nu följer bolaget situationen noga, och kan dra slutsatser av mönstret i den ryska digi

Comments


bottom of page