top of page

Inte ens dom bästa klarar en attack

Google låg nere – kraftig påverkan globalt

Merparten av Googles mest populära tjänster havererade under måndagen. Orsaken? Ett internt problem med lagringskapaciteten, enligt teknikjättens egen utsago. Nu lovar Google bot och bättring: ”Vi ber om ursäkt”, uppger bolaget för Di.

Under måndagen lamslogs många företag och privatpersoner när en flora av Googles produkter, så som mejlklienten Gmail och videokonferenstjänsten Meet, slutade att fungera. Även molntjänsten Drive, kontorsmjukvaran Docs, videotjänsten Youtube och appbutiken Google Play låg nere. Efter ungefär 45 minuter började tjänsterna att fungera igen, vid klockan 13.35, åtminstone för merparten av användarna.

Enligt Google tyder ingenting på att det skulle röra sig om att en extern aktör hackat eller påverkat deras system, vilket det har spekulerats om.

I stället uppger nu teknikjätten att roten till problemet var ett ”internt lagrings- kapacitetsproblem” kopplat till deras autentiserings- system.

”Tjänster som kräver att användare loggar in upplevde stora störningar under denna tid till följd av detta. Alla tjänster har nu återställts. Vi ber om ursäkt till alla som påverkats, och kommer göra en grundlig utredning av händelsen för att säkerställa att detta problem inte kan upprepas i framtiden”, uppger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige, i en skriftlig kommentar efter att Di försökt nå företaget under dagen.

Bakom spekulationerna om att Googles problem skulle härröra från en hackerattack låg söndagens uppgifter i internationella medier om att amerikanska myndigheter har utsatts för en cyberattack.

Washington Post uppger att den utförts av ryska hackare som har agerat på uppdrag av den ryska staten. Kreml förnekar dock inblandning.

Bland de drabbade institutionerna finns finans- och handelsdepartementen, liksom flera myndigheter, enligt tidningen.

Cyberattacken mot myndigheterna hör enligt Washington Post ihop med angreppet förra veckan mot it-säkerhetsföretaget Fireeye, som arbetar med att undersöka hur andra företag har blivit hackade.

Hackarna kom i angreppet mot Fireeye över verktyg som företaget använder för att kontrollera säkerheten hos bland annat myndigheter.


Liknande inlägg

Visa alla

Cyberattack den nya krigsföringen

Microsoft: Cyberattack kan ha varit en övning Microsoft upptäckte den stora cyberattacken mot Ukraina i januari. Nu följer bolaget situationen noga, och kan dra slutsatser av mönstret i den ryska digi

Comments


bottom of page